• + -

    Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

    Τα συμπληρώματα διατροφής είναι θρεπτικά διατροφικά σκευάσματα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης ή υγρού, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και άλλα πρόσθετα έκδοχα.
  • + -

    Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής;

    Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά ο κύριος λόγος είναι η συντήρηση της καλής υγείας. Η συνήθης διατροφή στις μέρες μας αδυνατεί να καλύψει τις έντονες ανάγκες σε μικροθρεπτικά του οργανισμού. Η έκθεση που προέκυψε από τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη ΓΗ που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο το 1992, εντόπισε δραματικές αλλαγές στην περιεκτικότητα του εδάφους σε μεταλλικά στοιχεία σε σχέση με 100 χρόνια πριν.

    Βόρειος Αμερική 85%
    Νότιος Αμερική 76%
    Ασία 76%
    Αφρική 74%
    Ευρώπη 72%
    Αυστραλία 55%

    Επιπλέον, η έρευνα του David Thomas που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Nutrition and Health, αναφορικά με το ποσοστό μείωσης της περιεκτικότητας των τροφίμων σε πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία έδειξε τα εξής:

    Μεταλλικό στοιχείο Λαχανικό Φρούτο Κρέας
    Νάτριο (Na) -49% -29% -30%
    Κάλιο (K) -16% -19% -16%
    Φωσφόρος (P) +9% +2% -28%
    Μαγνήσιο (Mg) -24% -16% -10%
    Ασβέστιο (Ca) -46% -16% -41%
    Σίδηρο (Fe) -27% -24% -54%
    Χαλκός (Cu) -76% -20% -24%

    Ref: ‘A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991’ by David Thomas. Nutrition and Health 2003; 17: 85-115.

    Προβιοτικά
    1950 1.000.000.000.000
    2005 10.000.000.000

    Ref: Pekelharing, P. Health Claims Conference. In Search of Solutions: A stakeholder dialogue on Art. 13 Health Claims. Palais de Beaux- Arts, Brussels. 30.09.2010

  • + -

    Τι είδος έλεγχος εφαρμόζεται στα συμπληρώματα διατροφής;

    Όλα τα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα παρασκευής των τροφίμων ή των φαρμακευτικών προϊόντων, ανάλογα με το που κατηγοριοποιούνται. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα συστατικά των προϊόντων είναι ασφαλή για κατανάλωση, ότι τα πρόσθετα που επηρεάζουν την καθαρότητα των προϊόντων υπάρχουν στα χαμηλότερα επίπεδα και ότι τα προϊόντα περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Επιπλέον στην Ελλάδα ο αρμόδιος φορές για τον έλεγχο των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ο Εθνικός Οργανισμός φαρμάκων. Τα συμπληρώματα διατροφής υποχρεούνται σε γνωστοποίηση της κυτκλοφορίας τους στον ΕΟΦ.
  • + -

    Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νομοθετήσει μέσα από ένα λεπτομερειακό πλέγμα όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με την παρασκευή των συμπληρωμάτων διατροφής και την κυκλοφορία τους, οι οποίες σε επίπεδο ουσιων κινούνται στο επίπεδο των generic ουσιών. Δεν αποτελεί φορέα έγκρισης αντίστοιχο με αυτόν τον φαρμάκων European Medicines Agency. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα νέα τρόφιμα, novel foods, τα οποία υπόκινται σε αδειοδότηση του συγκεκριμένου παραγωγού από την ΕΕ για την είσοδο τους σε κυκλοφορία.