ehpm

Οφέλη συμμετοχής

Η μεγάλη πλειοψηφία των απαιτήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής στα κράτη μέλη της ΕΕ προέρχονται σε επίπεδο ΕΕ μέσω των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθετούνται στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις. Τα παρακάτω είναι μόνο μερικοί από τους τομείς νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων συμπλήρωμα διατροφής:

  1. Επισήμανση (μέγεθος γραμματοσειράς, η τοποθέτηση των πληροφοριών στις συσκευασίες των συμπληρωμάτων διατροφής)
  2. Ισχυρισμοί υγείας (ό, τι ισχυρίζεται ότι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει για την επισήμανση)
  3. Οι ρυπογόνες ουσίες/ επιμολυντικά (ρύθμιση αποδεκτών επίπεδων)
  4. Αμοιβαία Αναγνώριση (εάν πρόκειται για προϊόντα που είναι σύμφωνα με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις σε ένα κράτος μέλος τότε μπορούν να πωλούνται αυτόματα σε ένα άλλο;)
  5. Εναρμόνιση λοιπών ουσίων που χρησιμοποιούνται στα Συμπληρώματα Διατροφής (γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, κολλαγόνο,  φυτικά εκχυλίσματα και βότανα, προβιοτικά κ.ο.κ.)
  6. Η διαπραγμάτευση και η νομοθέτηση σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τις κανονιστικές απαιτήσεις που επηρεάζουν τη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής είναι σε διαρκή εξέλιξη και σαν αποτέλεσμα η διασφάλιση της συμμόρφωσης είναι μια συνεχής διαδικασία για τη βιομηχανία.

Ο ΣΕΣΔΙ προσφέρει στα μέλη του τα εξής:

  1. Στοχευμένη δράση και lobbying μέσα από τις διάφορες ομάδες του EHPM στον ‘πυρήνα’ της λήψης αποφάσεων των βασικών φορέων -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυβερνήσεις των κρατών μελών
  2. Παροχή τακτικών ενημερώσεων σχετικά με τις ρυθμιστικές και πολιτικές εξελίξεις μέσα από το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο καθώς και άμεση ενημέρωση σχετικά με τις βασικές εξελίξεις
  3. Προώθηση των υψηλότερων προδιαγραφών στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μέσω του Οδηγού Ποιότητας του EHPM
  4. Προώθηση της σημασίας της βιομηχανίας των συμπληρωμάτων διατροφής για την ευρωπαϊκή οικονομία και για ένα κανονιστικό πλαίσιο που διευκολύνει την συνεχή ανάπτυξη του κλάδου
  5. Παροχή καθοδήγησης στην αποσαφήνιση των κανονιστικών απαιτήσεων της ΕΕ και της Εθνικής Νομοθεσίας
  6. Διαβίβαση πληροφοριών για την ΕΕ και διεθνείς ρυθμιστικές και πολιτικές εξελίξεις, μέσω της συμμετοχής του EHPM στη Διεθνής Συμμαχία των Ενώσεων Συμπλήρωμα Διατροφής / Τροφίμων (IADSA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME)
  7. Ανάλυση αντικτύπου νομοθεσίας Ακούγοντας τα μέλη ανατροφοδότηση σχετικά με την πρακτική των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις των κανονιστικών απαιτήσεων και την επικοινωνία αυτή την πληροφόρηση σε βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με εποικοδομητικό τρόπο.