Έχει διαπιστωθεί πολλές φορές η σύνδεση ανάμεσα στα συμπληρώματα διατροφής και σε άλλα σκευάσματα που φέρονται ως τέτοια αλλά περιέχουν απαγορευμένες ουσίες και ουδεμία σχέση έχουν με τα συμπληρώματα διατροφής.
Βάσει του ορισμού τους συμπληρώματα διατροφής ειναι «τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες»
Στα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να περιέχονται πληθώρα θρεπτικών ουσιών μόνες ή σε συνδυασμό από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη, αμινοξέα, φυτικά εκχυλίσματα και βότανα, προβιοτικά και πρεβιοτικά συστατικά, συμπηκνώματα τροφών και υπερτροφών, μαγιά και άλλοι θρεπτικοί ζυμομύκητες και άλλων στοιχείων με διατροφική ή φυσιολογική δράση.
Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι τα συμπληρώματα λειτουργούν «συμπληρωματικά» της σωστής διατροφής και εφοδιάζουν τον οργανισμό με ένα η και περισσότερα από τα παραπάνω συστατικά τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι μέρος της καθημερινότητας μας.
Ένας λοιπόν τρόπος να απαλλάξουμε το μυαλό μας από την σύγχυση μεταξύ σκευασμάτων που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες και συμπληρωμάτων διατροφής είναι να μπορούμε από μόνοι μας να τα διαχωρίσουμε. Έτσι λοιπόν σκευάσματα με απαγορευμένες ουσίες θα τα συναντήσουμε σε «χώρους» ή και στο διαδίκτυο όπου θα μας υπόσχονται μη ρεαλιστική αύξηση αθλητικών επιδόσεων και εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα. Ενδέχεται να είναι σκευάσματα χωρίς ετικέτες, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι περιέχουν και το μόνο που θα έχουμε είναι οι υποσχέσεις αυτών που τα διακινούν. Η συμβουλή από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας θεωρείται καταλυτική ώστε να επιλέγουμε σωστά μεταξύ των δύο κατηγοριών.
Τέλος πολύ σημαντικό είναι ότι η κυκλοφορία των συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα ελέγχεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, όπου και δημοσιεύονται και αναρτήσεις που αφορούν την προειδοποίηση χρήσης σκευασμάτων που οι καταναλωτές προμηθεύονται συνήθως μέσα από το διαδίκτυο και μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.